TGStat
TGStat
Type to search
Advanced channel search
  • flag English
    Site language
    flag Russian flag English flag Uzbek
  • Sign In
  • Catalog
    Channels and groups catalog Search for channels
    Add a channel/group
  • Ratings
    Rating of channels Rating of groups Posts rating
    Ratings of brands and people
  • Analytics
  • Search by posts
  • Telegram monitoring
SSC CGL CPO CHSL MTS JE

22 Jun 2025, 13:34

Open in Telegram Share Report

✅ Best Geography Questions for All Upcoming Exams (SSC and Railway)

Part - 02

प्रश्‍न 11. नागालैंड की सीमा राज्यों के किस समूह के साथ मिलती है?
Q11. Nagaland shares its border with which group of states?
उत्तर – अरुणाचल प्रदेश, असम और मणिपुर
Answer – Arunachal Pradesh, Assam, and Manipur


प्रश्‍न 12. भारत ने अपने सीमा मानचित्रों का आदान-प्रदान किस देश के साथ किया?
Q12. With which country did India exchange border maps?
उत्तर – बांग्लादेश
Answer – Bangladesh


प्रश्‍न 13. भारत में नौ तटीय राज्य हैं, लेकिन आधे से अधिक समुद्री नमक का उत्पादन गुजरात में क्यों होता है?
Q13. India has nine coastal states, yet why does Gujarat produce more than half of the marine salt?
उत्तर – समुद्री जल का वाष्पीकरण
Answer – Evaporation of seawater


प्रश्‍न 14. भारत के पूर्वी और पश्चिमी तटों पर किस राज्य की भूमि स्थित है?
Q14. Which state has land on both eastern and western coasts of India?
उत्तर – पुदुचेरी
Answer – Puducherry


प्रश्‍न 15. भारत का सबसे बड़ा राज्य क्षेत्रफल की दृष्टि से कौन सा है?
Q15. Which is the largest Indian state by area?
उत्तर – राजस्थान
Answer – Rajasthan


प्रश्‍न 16. भारत की तटरेखा की कुल लम्बाई कितनी है?
Q16. What is the total length of India's coastline?
उत्तर – 7516.6 किमी
Answer – 7516.6 km


प्रश्‍न 17. लक्षद्वीप में कुल कितने द्वीप हैं?
Q17. How many islands are there in Lakshadweep?
उत्तर – 36
Answer – 36

JOIN TELEGRAM CHANNEL - CLICK HERE


प्रश्‍न 18. अंडमान और निकोबार द्वीप समूह में सैंडल पीक (गद्देदार चोटी) कहाँ स्थित है?
Q18. Where is Saddle Peak located in the Andaman and Nicobar Islands?
उत्तर – उत्तरी अंडमान
Answer – North Andaman


प्रश्‍न 19. आंध्र प्रदेश और तमिलनाडु के तटीय क्षेत्रों को क्या कहा जाता है?
Q19. What is the coastal area of Andhra Pradesh and Tamil Nadu called?
उत्तर – कोरोमंडल तट
Answer – Coromandel Coast


प्रश्‍न 20. कोंकण तट किस क्षेत्र से लेकर किस क्षेत्र तक फैला है?
Q20. The Konkan Coast extends from which place to which place?
उत्तर – दमन से गोवा
Answer – From Daman to Goa


JOIN TELEGRAM CHANNEL - CLICK HERE

First lecture of Only Best History PYQ (Hard PYQ Questions) will be live soon 🔥

9k 1 34 2 23
Catalog
Channels and groups catalog Channels compilations Search for channels Add a channel/group
Ratings
Rating of Telegram channels Rating of Telegram groups Posts rating Ratings of brands and people
API
API statistics Search API of posts API Callback
Our channels
@TGStat @TGStat_Chat @telepulse @TGStatAPI
Read
Академия TGStat Telegram Research 2019 Telegram Research 2021 Telegram Research 2023
Contacts
Справочный центр Support Email Jobs
Miscellaneous
Terms and conditions Privacy policy Public offer
Our bots
@TGStat_Bot @SearcheeBot @TGAlertsBot @tg_analytics_bot @TGStatChatBot